8-kantig bänk runt träd

Åttakantig bänk platsbyggd platssnickrad
Robust 8-kantig bänk runt ett grovt träd gjord för att hålla i många år.

Kunden önskade ersätta en kvadratisk och alldeles för hög bänk som satt fastskruvad i ett träd med 110 cm diameter. Trädet hade dessutom växt och sprängt sönder bänken. De ville ha en lägre, robust och mer öppen bänk med 45×70 reglar på högkant som sittyta.

Jag ritade några olika varianter och vi enades om nedanstående 8-kantiga förslag bestående av ben gjorda av 45×95 reglar och sittyta av 45×70 reglar.

Åttakantig bänk runt träd platsbyggd platssnickrad

De åtta benen gjorde jag med en infälld snedsträva för bästa hållfasthet

Ben till 8-kantig bänk runt träd platsbyggd platssnickrad
Genom att göra benen med en infälld snedsträva tas belastningen som benen skall bära upp av regelvirket och inte av skruvarna som håller allt på plats.

Benen placerades runt trädet och sammanfogades temporärt med 22×95 panel för att hållas på plats och kunna vägas av för en vågrät sittyta.

8-kantig bänk runt träd platsbyggd platsbyggt platssnickrad
Temporär sammanfogning av benen till den åtakantiga bänken.

Panelbrädorna ersattes sedan med 45×70 reglar på högkant till en mycket robust bänk som inte begränsar trädet att fortsätta växa. Inga skruvar syns då de har dolts genom att skruvas underifrån.

Benen som bär upp bänken håller undan för trädets grova rötter.

åttakantig bänk runt träd platsbyggd platsbyggt platssnickrad

Den åttakantiga bänken är klar och färdig att tas i bruk. Bänkens ovansida är helt fri från skruvinfästningar då alla skruvar är fästa från undersidan. Det minimerar risken för att få stickor när man sitter på bänken. Det gör även att man kan mycket enkelt slipa bänken om man tycker att den om några år börjar bli grå. Man kan på så sätt hålla bänken i nyskick under många

Åttakantig bänk runt träd platsbyggd platsbyggt platssnickrad
Robust 8-kantig bänk runt ett grovt träd gjord för att hålla i många år.

5 reaktioner på ”8-kantig bänk runt träd”

 1. Snygg bänk! Enkel och robust! Du skriver inte vilket träslag du använder och/eller om du behandlat det på något sätt. Förstår heller inte teckningen som inte helt verkar stämma överens med verkligheten eller är det bara jag som inte fattar? Den vertikala linjen i varje hörn, vad menar du med den? Jag antar att ovanför triangelkonstruktionen ligger ”ribborna” direkt ovanpå och är skruvade genom hörnregeln (70 cm-skruv?). Har du satt en (två) skruv i varje ribbas sida, så det sitter 8 x 2 skruvar (8 x 4) i varje horisontell regel, eller? Gissar att du skruvat i de yttersta skruvarna snett. Detaljfrågor men är vetgirig eftersom jag själv funderar på en liknande konstruktion. Jag kommer nog att låta den yttersta ”ribban” vara något bredare så att den täcker den horisontella regeln i hörnen. Sedan har jag funderingar på att göra bänken i två delar så att man kan flytta den men funderar på hur /om den kommer att bli stabil samt hur jag gör det på ett sätt så att det blir osynligt. 🙂

  1. Bänken är byggd av vanliga tryckimpregnerade reglar. Det var upp till kunden att behandla bänken och jag vet inte om det är gjort. Ritningen visar en avfasning i hörnen som jag vid byggandet inte tyckte var nödvändig men i övrigt är 3D-ritningen korrekt. De liggande reglarna är alla fästade underifrån med ”pocket hole” metod med 2 skruvar i varje liggande regel samt med varandra med 2 skruvar i varje hörn med samma metod. Det betyder inga synliga skruvar om man inte kryper in under bänken.
   Bänkens konstruktion bygger på att den skall vara stabil trots att det endast finns ben runt ytterkanterna. Det fanns helt enkelt inte plats för några ben intill trädets stam p.g.a. de grova rötterna. Att få den stabiliteten i en tvådelad bänk tror jag blir svårt.

   1. Hej! Skitsnygg bänk!
    Om marken runt är ojämn, gräver man ur lite eller sågar av benen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dej som inte hittar vad du söker bland fabrikstillverkad inredning