Altan i kärnfurutrall

Utgångspunkt: En befintlig altan med stenplattor.

Önskemål: Den befintliga altanen skall ersättas med ett trädäck som utöver att vara skönt att gå på barfota även skall vara vackert att titta på samt byggas i så miljövänligt material som möjligt.

Till ritbordet. Kärnfurutrall valdes till trallmaterial. Det är kärnfuru mättat med kåda och naturligt rötskyddat med hållbarhet motsvarande sibirisk lärk. Det ger med tiden en vackert grå färg. Kärnfurutrallen har måtten 28×140. För att ge ett lite speciellt utseende på altanen gjorde jag nedanstående form på tralläggningen med diagonal trall. Läggningen blir något mer komplicerad men man får om rätt utformat mindre spill eftersom även mycket korta trallbitar kommer till användning. Med diagonal läggning av trall med frisbrädor runt om behöver man inte heller bekymra sig om att altanen skall vara rätvinklig vilket förenklar läggningen.

Med angiven utformning av trallen så blir kravet på skruvreglarnas placering mycket viktig för att fris och mellanbrädor skall kunna fästas rätt.

Efter viss justering av befintliga stenplattor byggdes kombinerade bärlinor och skruvreglar enligt den gjorda ritningen.

För att bära hela regelverket monterades ben av NTR klass A med syllpapp under. Då gjorde det inget att inte alla stenplattor låg exakt i våg.

Med skruvreglarna på plats är det dags att börja montering av trallvirket. Det blir de brädor som skall ligga diagonalt som blir de första att monteras.

Här ha nu alla diagonala trallbrädor monterats.

Sedan sågar man med cirkelsåg eller sänksåg upp för montering av fris och mellanbrädor och skruvar dessa på plats.

Det nya trädäcket är klart att tas i bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × två =

För dej som inte hittar vad du söker bland fabrikstillverkad inredning