Bokhylla i massiv ek

Lådor i massiv limfogad ek avsedda att tillsammans med en metallställning bilda en bokhylla. Fotograferad av kund.

Kunden ville ha en öppen bokhylla bestående av en metallställning med 6 st liggande lådor av massiv limfogad ek. Lådornas mått och utformning specificerades av kund. Metallställningen hade kunden redan köpt.

Med hjälp av mitt optimeringsprogram för lägsta materialkostnad fick jag en lista på lämpliga inköp av skivor av limfogad ek. Byggvaruhusens sortiment har jag lagt in i programmet. Programmet ritar även upp hur sågsnitten skall läggas för optimalt utnyttjande av materialet.

Tyvärr fanns inte önskat material hemma hos den lokala byggvaruhandlaren så det blev till att lägga en onlineorder som sedan levererades till dörren. Frakten kostade en del men det var ju bekvämt att få det hemlevererat. Jag ser dock helst att jag kan inspektera de trävaror jag köper innan köp så att handla online på material som skall användas till möbler är inte riskfritt. Returer blir komplicerade.

Med stavlimmade ekskivor på plats är det dags att börja tillsågning. Jag väljer att göra en grovsågning först där jag lägger på några mm på angivna mått. Ibland händer det också att stavlimmade skivor inte är sågade vinkelrätt. Det får man också när det inträffar rätta till först.

Det blev 30 delar som skulle sågas till så det gäller att hålla reda på mått och delar. Klisteretiketter utskrivna av optimeringsprogrammet är en bra hjälp att hålla kolla på mått och vilka delar som redan är tillsågade. Eftersom måtten står på etiketten blir det en bra dubbelkoll innan man sågar så att man sågar rätt. När man sedan klistrar på etiketten på den tillsågade delen så kan man genom etikettens placering visa hur man tänkt. Jag brukar placera etiketten på den sida som är utåt och som syns mest samt närmast delens framkant.

Maskeringtejp som är lätt att ta bort är utmärkt att använda till att skiva på och allt som skall märkas upp i stället för att rita direkt på materialet. Det kan vara lite svårt att enkelt få bort även märken från blyertspenna.

För att fräsa hålen till monteringsbrickorna kan det ibland vara en fördel att tillverka en jigg så hålen kommer på samma ställe på alla delar.

Nu är det dags att limma och sätta alla monteringsbrickor på plats och sedan på med lim och dit med alla delar.

Och sedan på med så många tvingar man har till hands

Missöden sker alltid. Här har en lite bit lossnat i ändträ. Det fick lösas i samråd med kunden.

Alla delar till bokhyllan är klara för avhämtning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dej som inte hittar vad du söker bland fabrikstillverkad inredning