För dej som vill renovera ett kök från 40- 50- talet men behålla den stilen på kökssnickerierna (eller tillverka ett nytt kök i den stilen) är överfalsade köksluckor en väsentlig del av den tidens kök. Den överfalsade köksluckan ger ett uttryck av lätta tunna luckor eftersom en del av luckan är infälld och en tunnare del är utanpåliggande. En överfalsad lucka har även utanpåliggande gångjärn som ses som ett viktigt designelement.
Luckornas tjocklek beror på vilken typ av gångjärn man avser att montera. Denna lucka är totalt 18 mm tjock. Den utanpåliggande falsen är 9 mm och den del av luckan som är infälld är 9 mm.
Här sitter 8 st luckor provmonterade på gamla köksstommar innan de skall demonteras igen för att lämnas in för lackering
Luckorna har nu efter provmontering lämnats in för lackering och har nu åter monterats tillbaka på skåpstommarna.
Då denna typ av köksluckor monterades på 1940 – 50 talet användes fasta insticksgångjärn eller skruvade lyftgångjärn. Med den typen av gångjärn är justeringsmöjligheterna av luckorna små men nu finns justerbara gångjärn som även passar denna typ av luckor.
Det traditionella lyftgångjärnet går naturligtvis fortfarande utmärkt att använda som på luckorna på nedanstående bild. Luckornas tjocklek anpassas till de gångjärn som används så att skruvarna hamnar så centralt i ramen som möjligt. Väljer man dessutom försänkt spårskruv så blir det ju extra fint.
För att göra luckorna lätta men starka och tåliga tillverkas de med en stomme av furu som sedan täcks av tunnare skivor på båda sidor. Stommen av furu har stora håligheter vilket gör luckan lätt och smidig.
På luckorna som tillverkades på 40 och 50 talet fylldes håligheterna med veckat papper för att de utanpåliggande skivorna inte skulle bli konkava mitt för håligheten. På mina luckor lägger jag in frigolit i håligheterna. Frigoliten skärs till så den är 0,5 mm tjockare än trästommen vilket gör luckan plan.