Blogg

Platsbyggd bokhylla 2024-02-15

Nuvarande projekt är en måttanpassad bokhylla som skall fungera som TV-bänk och förvaringsmöbel. Hyllan är när den är färdig tänkt att ha följande utformning. Hyllan är tänkt att målas i samma färg som den bakomvarande väggen med undantag av att skarven mellan bänkskivan och hyllans skall utgöras av 30mm omålad ek. Skarven kommer därmed att utgöra ett dekorativt element. Hyllans botten och bänkskiva görs av limfogad ek. Övriga hylldelar görs av limfogad massiv furu.

I dag gjordes en första delleverans av stommarna till hyllans sockel och skåpdel. Luckor kommer att levereras separat färdiglackerade.

Leverans av överfalsade luckor 2024-01-12

Överfalsade köksluckor klara att hämtas av kund för att provmonteras och sedan lämnas in för lackering. Luckorna har förberetts för montering av justerbara gångjärn som kunden själv kommer att montera.


Bokhylla i 1920-tals hus 2023-11-24

Bokhylla i 1920-tals hus har nu installerats hos kund. Önskemålet från kund var att hyllan skulle ge ett intryck av att den byggts samtidigt som huset byggdes. Målningen av hyllan är utförd av målare.

En makalös manick 2022-12-28

Jag kunde inte låta bli att köpa in ett 3D pussel av trä som julklapp. Det blev jag själv som fick bygga ihop den och efter några dagar blev den klar. Det blev en makalös manick.

Musiken till videon är a Michael B Tretow.

Måttbeställt stall för käpphästar 2022-05-20

Jag fick en beställning från ett barnbarn på ett stall för två st kläpphästar. En beställning från så viktiga kunder måste naturligtvis prioriteras. En måttsatt ritning gjordes med mått som passade hästar och rummet där stallet skulle stå.

Ritning till måttbeställt stall för käpphästar

Stallet tillverkades av i huvudsak plywood som redan fanns hemma i lager. Här är hästarna Bonny och Adam på plats i sina spiltor med alla tillbehör lättillgängliga.

Stall för käpphästar

Nattygsbord – Ikea hack 2022-03-03

Ett enkelt nattygsbord till fritidshuset. Ikeas pall PERJOHAN passar bra i det trånga utrymmet, men pallgaveln skulle behöva öppnas upp för att bättre kunna utnyttja pallens hylla till förvaring, Det blev till att ta fram sticksågen och överhandsfräsen. Ikea hacket resulterade i en billig kombination av pall och enkelt nattygsbord.

Ikeas furupall PERJOHAN omarbetad till en kombination av pall och enkelt nattygsbord. Ikeas orginalpall i nedre vänstra hörnet.

Badpallar till hela familjen 2022-02-15

Flera av de som beställt mina badpallar har tagit tillvara på mitt erbjudande om måttbeställda pallar. I dag har jag färdigställt tre stycken pallar till tre olika kunder där alla pallar har olika mått. Mellanpallen på bilden med måtten 280x170x230 mm (bredd x djup x höjd) är dock den klart mest beställda.

Måttbeställda badpallar i olika storlek.

100 vandringar 2022-02-09

För att hålla oss i trim försöker vi delta i seniorgympa ett par gånger i veckan. I mars 2020 drabbades Sverige av Covid-19 pandemin och vår aktivitet på gymmet stängdes ner. Några initiativrika seniorer började då i stället att arrangera vandringar runt Uppsala i en liten grupp där smittrisken var liten p.g.a. vi var utomhus.  Onsdag den 9/2 2022 görs vandring nr 100 och jag och min fru har haft förmånen att kunna delta i de flesta av vandringarna som har bjudit på lite fysisk träning, social samvaro och vi har fått upptäcka områden i Uppsalatrakten där vi aldrig varit förut. 100 gångers jubileum firar vi med en lite kortare vandring och lunch inomhus nu när restriktionerna har tagits bort. En liten jubileumsgåva till deltagarna i våra vandringar har jag fått till de senaste dagarna i form av ett litet skohorn av ek som lätt får plats i fickan.

Karantän och stormen Malik 2022-01-31

Två dagar efter att ha skjutsat en person i vår bil blir vi informerade att nämnda person är sjuk i Covid 19. Det blir väl bäst att följa FHM’s råd om att gå i karantän. Vi hade ju länge tänkt tapetsera om ett rum i fritidshuset så vi packar allt som behövs och lite till. Stormen Malik hade ju också tänkt sig ta sin rutt över samma område så vi förberedde oss lite för oväder och ev strömavbrott.

För att kunna tapetsera behövde vi ta bort ett par garderober och socklarna till dessa. Lämpligen borde ju dessa socklar bytas ut mot sockellådor när vi ändå höll på.

Gammal sockel med outnyttjat utrymme under en garderob.

Jag satte i gång med tapetseringen och sedan slog Malik till och det blev mörk i huset. Det gick förvånansvärt bra ändå att fortsätta med tapetseringen med hjälp av pannlampa. Rumsbelysningen fick utgöras av en fotogenlampa vi fick i julas. När till slut batterierna i pannlampan dog var det bara 4 tapetvåder kvar men det blev en mysig kväll med korvgrillning i fotogenlampans sken. När så småningom stormen var över och elljuset /dagsljuset kom åter slutfördes tapetseringen och sockellådorna kunde monteras under garderoberna.

Sockellåda under en garderob blir till extra utrymme för förvaring alternativt en dold förvaring som är svår att upptäcka.

Visualisering av platsbyggd hylla 2021-11-03

När man planerar för att bygga en platsbyggd hylla där vissa mått måste vara givna (t.e.x. runt fönster) medan andra mått kan varieras i oändlighet kan det vara svårt att se framför sig hur hyllan kommer att se ut och passa in i rummet när den är klar. Man kan naturligtvis göra en så naturtrogen skiss om möjligt av rummet och rita in de olika förslagen som kommer upp för att avgöra vilket förslag som man vill gå vidare med.

Här nedan en skissförslag jag gjort som del av ett uppdrag att utforma en platsbyggd hylla.

Skissförslag på utformning av platsbyggda hyllor med modifierade Ikea HAVSTA hyllor som grund.

Ett enkelt sätt att visualisera hur förslaget på hyllan ser ut i rummet är att som i bilden nedan där beställaren av en hylla satt upp tejp på väggarna där hyllplan, mellanväggar och luckor skall sitta. Det går snabbt att flytta en tejp för att prova olika utformning av hyllan.

Utformning av platsbyggd hylla med hjälp av tejp på väggarna

Höstmarknad 2021-10-30

Jag har några furuplankor liggande i ett förråd sen ca 30 år tillbaka. Stora delar av plankorna är kvistfria varför jag beslöt mej för hyvla dem för att se hur virket ser ut. Det visade sig finnas strimmor av blånad i plankorna som jag tycker ger en vacker struktur varför jag beslutade mej att göra några japanska badpallar av en del av virket. Pallarna skänkte jag till Österledskyrkan i Gamla Uppsala där de auktionerades ut på höstmarknaden tillsammans med många andra inkomna gåvor till förmån för verksamheten.

Japansk badpall av kvistfri furu
Tre st japanska badpallar till salu tillsammans med många andra varor på Österledskyrkans höstmarknad i Gamla Uppsala.

Japansk badpall i cederträ 2021-08-28

Jag har nu gjort på prov en Japansk badpall i cederträ och avser att testa hur väl den motstår daglig översköljning med vatten utan någon impregnerade och skyddande olja. Jag har tidigare gjort en test med små bitar av cederträ och de verkar ta åt sig vatten när de blir våta men torkar sedan upp igen och verkar inte ha påverkats av vattnet. Obehandlat cederträ har ju en fantastiskt doft som dock vissa småkryp som silverfisk inte uppskattar.

Japansk badpall av cederträ

Jag startar provet den 28/8 2021 så får vi se hur väl pallen klarar det dagliga vattenprovet.

Japanska badpall i cederträ med tillverkningsdatum 28 aug 2021

Shockhöjning av virkespriser 2021-08-22

Eftersom jag har ambitionen att tillverka snickerier av högsta kvalitet köper jag också virke av högsta kvalitet. Jag var häromdagen till den byggmarknad där jag brukar köpa kvistfri planhyvlad furu för att köpa material till en badpall beställd av en kund. Jag har tidigare betalat 311 kr för virket till en badpall. Nu hade de höjt priset med över 141 kr till 452 kr. Det gör tyvärr att jag också behöver höja priset  med samma belopp. Här är bilden på pallen som blev resultatet.

Japanska badpall behandlad med 2 lager hårdvaxolja klar för leverans till kund

8 st badpallar klara för leverans till kund – 2021-06-14

För att höja kvalitén på japanska badpallar ytterligare har jag övergått till att endast använda kvistfritt virke av högsta kvalitet. En kundbeställning på 8 st japanska badpallar i kvistfri furu står här uppställda efter avslutad ytbehandling med hårdvaxolja, klara att packas ner och distribueras till kund. Pallarna är tillverkade med kundspecifika mått.

Japanska badpallar i kvistri furu

Gravyr med laser – Leksak eller verktyg? – 2021-05-26

Jag har länge sneglat på de små kinesiska lasergravyrapparaterna för att kunna göra bra och tydlig märkning av de snickeriarbeten jag utför. Efter att ha tittat på ett antal olika Youtube filmer som visar olika varianter med olika funktioner och kapacitet bestämde jag mej att skicka efter en från Kina. Jag vet inte om jag valde fel modell eller fel handelsbolag, men någon lasergravyrapparat kom inte. Att debitera mitt kontokort gick däremot väldigt fort. Nåväl, efter 3 månader lyckades jag avbeställa och fick tillbaka pengarna. Då hittade jag ett annat fabrikat och ett annat bolag som hade lager i Europa så det blev en ny beställning och denna gång fick jag grejorna inom en vecka.

platssnickrat.se slogan ingraverad med laser på en smörkniv av bok

Det var tre delar att montera, x-arm, y-arm samt lasermodulen och koppla samman några anslutningar, ladda ner en app i mobilen och sätta i gång. Anslutning till mobilen gick via Bluetooth och fungerade efter ett par försök. Med appen kan man göra gravyr vilket var mitt syfte. Första försöket blev en elefant.

Jag har däremot inte lyckats att ansluta den till en dator via USB för att kunna göra mer avancerade jobb typ skära ut små detaljer ur tunt trä. Jag har följt alla tips, laddat ner alla drivers, bytt kablar, bytt dator – men nej, ingen kontakt. Jag kan ändå göra den gravyr jag önskar med hjälp av appen i mobilen, så jag tycker nog att det inte bara är en leksak utan den platsar även som verktyg och kanske en dag löser jag problemet med att ansluta till dator så kan jag få ännu mer nytta av den.

Uppmärkning med lasergravyr av arbeten gjorda av plastsnickrat.se

Här är en liten filmsnutt när lasern graverar. Man skall inte befinna sig i eller titta in i det utrymme där gravyren sker då bara en reflex från lasern kan ge ögonskador.

Lasergravyr av platssnickrat.se (filmen går 5X snabbare än verkligheten)

Parkering förbjuden – 2021-05-21

Det börjar bli lite trångt att hitta utrymme för oanvänt material och halvfärdiga projekt. Min bättre hälft tycker att mina lagringsutrymmen inkräktar på hennes domäner. Därför har det nu kommit upp en skylt på en av garderobsdörrarnas i förrådet att där gäller parkering förbjuden.

Förbudet gäller parkering av material och / eller verktyg. Ibland hamnar dock någon limfogskiva eller verktygsväska där (bara temporärt förstås) men utrymmet ligger så bra till alldeles invid där jag har min verkstad.

Och ibland händer det att jag glömmer ta bort det jag placerat där innan tidsfristen gått ut. Det blir till att kompensera på något lämpligt sätt.

Liten sinkad låda i furu 2021-04-10

Jag har just slutfört ett litet roligt uppdrag. Kunden ville ha en liten sinkad låda i furu sammanfogad med två breda sinkor i varje hörn och ett lock. Lådan skulle ges bort i present med något innehåll. Så här blev den. Se mer sinkade lådor under Sinkade lådor – Platssnickrat

Sinkad låda av kvistfri furu med öppen laxstjärtsinkning

Spillvirke – Stövelknekt 2021-03-13

I högen med spillvirke hittar jag lite stavlimmad ek som blivit över efter att jag tillverkat en hylla åt en kund. Det blir perfekt till att göra en stövelknekt för hallen.

Spillvirke – Skärbräda med slingor 2021-03-13

Jag gräver vidare i högen med spillvirke som jag sparat och hittar en bit rödbok som var som klippt och skuren för att bli en skärbräda. Jag ritade en form som jag sedan sågade ut i plywood som fortfarande fanns kvar efter höjdhoppsställningen. Plywoodformen använde jag sedan som mall när jag fräste ut formen av skärbrädan.

Skärbrädan måste ju dekoreras på något sätt så jag ritade dit några slingor där jag gjorde inlägg av ek.

Nu hänger skärbrädan på knoppbrädan och kommer förhoppningsvis till nytta i köket.

Spillvirke – knoppbräda 2021-03-13

Jag fortsätter med att reducera högen med spillvirke. Hustrun ville ha en knoppbräda med en liten hylla på väggen i köket.

Ett par småbitar med stavlimmad kvistfri furu och 4 st delvis handtäljda krokar var vad som behövdes – och lite färg förstås.

Spillvirke – höjdhopp för kanin 2021-03-07

Högen med spillvirke med överblivet materiel från diverse snickeriprojekt växer och måste rensas med jämna mellanrum. Det svider dock lite grann när man måste kasta små fina virkesbitar för att man just nu inte har någon användning för dem utan de bara tar plats.

Det har varit sportlovsvecka med barnbarn som letat sig ut i skidbackarna. Vad gör man då med sin kanin? Jo, man låter mormor och morfar ta hand om den. När vi nu har en kanin boende hos oss under en vecka så blev det lämpligt att sätta kaninen på höjdhoppsträning. Visst hade jag några bitar plywood liggande i högen med spillvirke och ett gammalt överblivet elrör fanns också i gömmorna. Jag ritade en kanin med tillräcklig plats för att fästa några märlor Sedan sågades ett par kaniner ut med bandsågen, märlor fästes på lämplig höjd, elrör sågades av i lämplig längd och tejpades med röd tejp så att de skulle synas bra.

Dags för höjdhoppningsträning. Med en bit banan försökte vi inspirera Charlie att hoppa över hindret. Charlie är dock inte dum utan han insåg snabbt att det var mycket enklare att bara putta ner hindren och gå över än att hoppa över. Han lyckades dock ta sig över några gånger utan att riva hindret.

Såga vinkelrätt – 2020-06-26

Jag har en fogsvans med mycket bra bett i sågbladet och handtaget är fantastiskt skönt att hålla i men varför är sågbladet svart? Kanske finns det någon friktionssänkade effekt i den svarta färgen men när bladet är svart har man förlorat en mycket viktig egenskap hos sågen. Kan det vara så illa att tillverkaren inte vet hur man använder en fogsvans??

Ett sågblad för handsågning skall vara så blankt som möjligt, helst spegelblankt, och jag skall beskriva varför. Jag tänker visa det med en blank japansåg.

Jag vill såga av en 45×95 regel och jag vill att sågsnittet skall vara vinkelrätt på alla håll. Man kan då ta en vinkelhake och rita med penna så vinkelrätt som möjligt på alla håll och sedan följa det ritade strecket så gott man kan. Problemet kan dock vara att man får upp sågspån på linjen så man inte ser strecket. Med en fogsvans där sågningen sker i frånskjutet kan det lösas med att man lyfter sågen något när man drar tillbaka den varvid sågspånen inte dras upp och skymmer det ritade strecket. Det är inte heller alltid så enkelt att följa strecket då sågen verkar ha en egen vilja och man upptäcker för sent att man sågar snett.

Med en blank såg behövs ingen vinkelhake. Man bara sätter i sågen där man avser att såga

Och vinklar bladet så att spegelbilden i sågbladet stämmer överens med regeln man sågar i. D.v.s kanten på regeln skall fortsätta i rak linje med spegelbilden på sågbladet och sedan fortsätta i rak linje med regeln bakom sågbladet.

På så sätt ser man redan innan man börjar såga om det kommer att bli snett. Man får under sågningen hålla koll på spegelbilden att allt stämmer och när man är klar.

Så är regeln avsågad vinkelrätt åt alla håll utan märkning med vinkelhake.

Här en bild på en i övrigt mycket bra såg av känt märke (ligger underst) men med svart sågblad som begränsar möjligheten att såga vinkelrätt utan vinkelhake. Överst ligger en japansåg med blank yta

Återvinning – 2020-05-23

Leran har varit Uppsalas guld med en tradition av tegeltillverkning sedan 1200 talet. Det innebär också att i princip alla hus i Uppsala ligger på lera. Så även vårt hus. Det har resulterat i en spricka i en grundmur som jag nu givit mej på att reparera. Det har inneburit mycket grävande och murande och gjutande, men det har också inneburit att jag har tagit bort ytterpanelen på ett vindskydd vid har vid vår altan. Jag tänker inte sätta tillbaka samma panel utan för att det skall se bra ut kommer jag att köpa ny ytterpanel.

Borttagen ytterpanel för att underlätta reparation av grundmur. Platsbyggd platsbyggt
Borttagen ytterpanel i samband med reparation av spricka i grundmur

Kan man då inte återanvända den kasserade panelen till något. Den fick ligga ett tag i väntan på borttransport, men så kom min fågelintresserade hustru med en begäran om en ny fågelholk eftersom hon sett hur flugsnapparen farit runt och letat bostad. Den gamla holken som suttit i björken hade gjort sitt. Den kasserade ytterpanelen måste väl duga till fågelholkar ett antal ytterligare år. Den är ju redan målad.

Panelbrädor som återanvänds till att bygga fågelholkar
Borttagna ytterpanelbrädor som kommer till användning igen för annat boende

Till ritbordet. Varje kasserad panelbräda räcker bra till en holk

En panelbräda räcker bra bra till en fågelholk

Knutbrädorna som är målade med färgen ”Demivit” blir till en holk som passar bra att sätta upp i björken där den gamla holken satt.

Fågelholk byggd av återanvända ytterpanelbrädor. Holken är fäst i björken med snören för att inte skada trädet

Medan de fasadfärgade brädorna fick bli till några holkar som hamnade på garagegaveln. Vi får se om vi får några som flyttar in och hur det går med grannsämjan.

Ytterpanel borttagen i samband med reparation av spricka i grundmur. Platssnickrat platsbyggt plattsbyggd

Medan de fasadfärgade brädorna fick bli till några holkar som hamnade på garagegaveln. Vi får se om vi får några som flyttar in och hur det går med grannsämjan.

Valborg med lyft 2020-04-30

I Uppsala är normalt den 30 april förknippat med stort Valborgfirande i hela stan. Fast helgen har vad jag kan minnas ofta inte kallats Valborg i Uppsala utan den har kallats ”Sista april”. I år blev det annorlunda då allt firande var inställt på grund av Corona pandemin.

För min del blev det ändå ett lyft sista april. Vår friggebod har sedan den byggdes stått lite för nära marken med risk att trossbotten inte ventileras tillräckligt. Det var dags att lyfta den lite för att förbättra ventilationen.

4 stycken kraftiga domkrafter monterades i var sitt hörn av friggeboden. Ett par 45 x 90 reglar hade jag monterat vid varje hörn för att domkraften skulle få ett bra grepp vid lyftet. Sedan var det bara att veva – några varv på veven på varje domkraft och sedan vidare till nästa. Det blev några rundor runt friggeboden innan den var på rätt höjd. Sedan dit med lite nya lecablock och sänka ner boden igen – klart. Oj det var ju gjort på någon timme bara. Jag hade ju trott att det kommer krångla med både det ena och det andra men det gick hur smidigt som helst. Det blev ett riktigt lyft på Sista april i år.

Domkraft fäst vid 45x90 reglar för att kunna lyfta en friggebod
Domkrafter fäste vid hörnen på en friggebod .
Lyft av friggebod med hjälp av en domkraft i varje hörn.

Hylla kors o tvärs del 3 2020-02-21

Mitt lilla projekt ”Hylla kors o tvärs” har legat på is et tag. Syftet med projektet var att bygga en liten komplicerad hylla för att testa olika fogmetoder när det inte bara rörde sig om räta vinklar. Just nu har jag ett kundprojekt som väntar på leverans av stavlimmad ek så det blev lite tid över och jag plockar fram mina hylldelar i stavlimmad gran. De första 2 kvadraterna hade jag satt samman tidigare och jag lärde mej att man måste planera hopsättningen av delarna i detalj. Man måste planera en sekvens där varje fog sätts samman i rätt ordning för att slippa problem på slutet och man måste följa planen. Den planen gjorde jag också men sedan följde jag den inte vilket gjorde att jag mycket riktigt fick lite problem. Med många tvingar gick det dock att lösa.

Nu har jag tillverkat kvadrat 3 och 4 och denna gång har jag följt planen för hur delarna skalla sättas samman. På bilden nedan skall de två delarna fogas samman som sista delen i sekvensen. Det är alltså 3 fogar med träplugg som skall limmas samtidigt. Det viktiga är att pluggarna i alla 3 fogarna är riktade åt samma håll annars fungerar det inte.

hylla kors och tvärs. vinklar sned platsbyggd platsbyggt platssnickrad svårt sneda vinklar
De sista delarna i hylla ”kors och tvärs” är klara att fogas samman

Jag har på kvadrat 4 provat en typ av vinkelrät fog jag inte provat tidigare. Med en fogfräs fräser man ett spår i båda styckena som skall fogas samman och får en stark och snygg limfog. Det är dock inte helt trivialt. Det första problemet att ställa in fräsen i djup och sidled vilket krävde ett antal provfräsningar innan det blev bra. Vid sammanfogningen krävdes både vinkeltvingar som säkerställde att styckena blev vinkelräta och tvingar som pressade ihop delarna. På en sådan komplex hylla skulle det inte gå att få alla bitar på plats om inte alla mått och vinklar stämde.

hylla kors och tvärs. vinklar sned platsbyggd platsbyggt platssnickrad svårt fogfräs vinkelrät
Vinkelrät fog med hjälp av fogfräs

Fortsättning följer.

Viktigt ! Bråttom ! -2019-12-18

Hylla ”Kors o tvärs” projektet får pausa ett tag. Nu är det viktigare saker på g och det är bråttom. Nu lackar det ju mot Jul och det är klart att farfar måste göra en docksäng till yngsta barnbarnet. Jag har lite 18 mm stavlimmad gran hemma att använda men jag får hyvla ner det till 12 mm för att det skall se bra ut och inte bli för tungt.

platsbyggd platsbyggt leksaker docka julklapp barn
Ritning på docksäng i massivt trä

Här är botten och sängsidor redan limmade och gavlarna återstår. För precision i delarnas position och för bästa hållfasthet använder jag Festools dominoplugg. Jag använder inga skruvar utan bara dominoplugg och lim.

Docksäng stavlimmad gran platsbyggd platsbyggt leksaker barn dominoplugg
Docksäng i massivt trä klar att limmas samman.

En gavel återstår nu att limma och sen skall sängen målas.

Här är sängen målad och klar för att bäddas. Min hustru undrade om sängen skulle hålla om barnbarnet fick för sig att ställa sig i den. Med docksängen på golvet ställde jag mej på ett ben i den och med mina 80+ kilo gjorde den inga tecken på att gå sönder.

Docksäng i stavlimmad gran platsbyggd platsbyggt julklapp barn leksaker

Hylla kors och tvärs del 2 2019-12-15

En annan funktion i programmet är att kunna skriva ut klisterlappar för märkning av varje del. Det har jag gjort tidigare genom att skiva på maskeringstape som jag klistrar på delarna. Hur använder man då utskrivna klisterlappar på bästa sätt och är det någon fördel gentemot att skriva med penna på maskeringstape?

Jag använde mej av klisterlapparna redan vid tillsågningen av delarna. Jag tittade på det utskrivna sågschemat vilken bit som var på tur att sågas ut och tog loss klisterlappen från arket. Då hade jag måttet som står på lappen nära tillhands och risken för felmätning minskar. Vid något tillfälle mätte jag fel men med en snabb koll på lappen innan sågning kunde det rättas till innan det var för sent. Det gjorde också att jag inte av misstag sågar till någon bit två gånger för att jag glömt att pricka av på listan. Hade jag sågat till en bit fanns inte den klisterlappen kvar.

Jag valde också att placera lapparna efter vissa regler. Lappen sattes på hyllans utsida och närmast den kant som skulle vara hyllans framsida. Det underlättade mycket att enkelt veta vad som var fram och bak  eller upp och ner när det senare var dags för montering av bitarna.

Så var det då dags för montering av den första delen av hyllan. För den delen hade jag för avsikt att göra alla fogningar med dominoplugg. Plugghålen hade jag fräst ur enligt ritning och jag hade tänkt ut vilken ordning som alla delar skall monteras. När det sedan var dags att stryka på lim så började jag naturligtvis inte som jag planerat. Jag började med den rödmärkta fogen och det upptäckte jag senare att det var dumt. Det gjorde det svårt att montera de fogar som inte var vinkelräta. De tre vinkelräta fogarna på den delen skulle naturligtvis göras sist – och så hade jag tänkt också men när limmet börjar strykas ut på delarna så kan hjärnan löpa amok. Läxan blir att dokumentera även ordningen på hur sammanfogningen skall göras.

Lösningen fick bli tvingar kors och tvärs på alla ledder. Man kan aldrig ha för många tvingar för ibland måste man ta till nödlösningar som inte är planerade. Det blev ett par fogar som jag inte blev riktigt nöjd med.

För nästa kvadrat skulle fogas samman hade jag lärt mej att noga planera ordningen som fogningarna skall göras så där blev det bra.

Fortsättning följer.

Hylla kors och tvärs del 1 – 2019-12-13

Jag vill testa lite olika metoder att foga samman t.e.x. hylldelar i mer komplicerade konfigurationer. Jag ritade därför upp ett missfoster till fantasihylla för detta syfte och förhoppningsvis lär jag mej något på vägen. Det kanske till och med det blir en hylla.

Platsbyggd hylla platsbyggt sned och vind
Hylla kors och tvärs – ett projekt att test olika sammanfogningstekniker.

Det första jag tänkte testa är ett program till min dator som skall hjälpa mej att skapa kaplistor och sågschema för optimering av använt material. Eftersom denna hylla består av många delar där få delar har samma mått borde det vara ett lämpligt objekt. Problemet är ju inte bara att såga till alla bitar med rätta mått och vinklar, utan att sedan även hålla reda på dessa och vilken sida som skall vara upp, ner, fram eller bak för varje bit.

Jag börjar med att göra en måttsättning av alla delar inkluderande även mått där alla fogar skall vara.

platsbyggd hylla vind och sned
Detaljritning på ”hylla kors och tvärs”

Sedan listar jag alla delar med mått och material. Jag listar även vilka material jag har hemma eller vad som finns att köpa och priset

Jag får då ett förslag på det lämpligaste och mest ekonomiska formatet på önskat material och sågschema på hur bitarna skall sågas ut

Sågschema för ”hylla kors o tvärs”

Fortsättning följer

Julklappstider – 20191212

Nu närmar vi ju oss julen med stormsteg med alla julklappar som måste inhandlas. Den senaste kundbeställningen är en japansk badpall. På bilden är den klar för leverans.

Japansk badpall

Till familjens julklappsspel håller jag på att snickra ihop lite diverse prylar. Stövelknekten på bilden är i det närmaste klar. Den skall inoljas också. Lite andra småsaker är också på gång, men jag behöver en profilfräs som inte kommit än. Kommer den inte i tid får jag väl hitta på något annat.

Stövelknekt platsbyggd plastsnickrat platsbyggt stövlar ta av sig stövlarna
Stövelknekt

En vacker höstdag – 20191028

I dag var det en vacker och solig höstdag då det var skönt att vara ute. Man fick klä på sig för lite kallt var det. Förmiddagen ägnades åt krattning av löv. Då blev det lämpligt att ägna eftermiddagen åt att bygga en ny kompost. Jag ville ha lite kraftigare och robustare grejer så det fick bli tryckta 45×45 reglar som enda virke till alla delar. Måtten definierades så att spillet blev minimalt.

kompost kompostlåda platsbyggd kompostering
Robust kompostlår av endast 45×45 reglar
kompost kompostlåda platsbyggd kompostering
Robust kompostlår

Det som var lite pilligt var möjligen att få till 15 mm hål med lite precision där en 8 mm järnstång skulle vara monterad för att hålla reglarna på framsidan på plats. Framsidans reglar skall ju vara lätt att ta bort eller flytta för att enkelt kunna tömma komposten. För att ta bort reglarna lyfter man bara bort järnstången och sedan är reglarna fria att tas bort. Svetsaggregatet måste också plockas fram för att svetsa dit en liten stopp på järnstången så att den går att lyfta upp.

kompost kompostlåda kompostlår platsbyggd
En 8 mm järnstång håller de främre reglarna på plats, men gör det också lätt att ta bort eller flytta dessa reglar vid behov.

Håller den till 2069 – 20191026

Då är trädgårdssoffan klar och på plats i trädgården. Den får stå kvar ute i där under vintern. Det skall den klara. Den får  stå ute året runt.

Trädgårdssoffa platsbyggd tätvuxen gran grön
Trädgårdssoffa gjord för att stå ute året runt.

Och när det kom lite fin snö så får naturligtvis soffan stå kvar ute.

Platsbyggd platssnickrad tätvuxen gran
Trädgårdssoffa gjord för att stå ute året runt.

Frågan är om den kommer att finnas kvar år 2069 efter att ha stått ute i 50 år. Om jag själv blir 117 år så kommer jag att veta, men om den bara underhålls och målas om ett par gånger så är jag övertygad att den kommer finnas kvar.

Trädgårdssoffa platsbyggd Roine Wahlin 2019
RW-2019 finns ingraverat på min trädgårdssoffa

Den som söker han finner – 20191024

Så har då sommaren gått och jag bestämmer mej för att ta itu med min trädgårdssoffa, men jag behöver mer virke. Jag behöver en regel mellan de båda benstommarna. Jag letar och letar på bygghandeln och många reglar är sågade av snabbväxande gran, men så hittar jag en regel som kommer från ett träd som växt betydligt långsammare och dessutom är kvistfri och med årsringarna på tvärs över – perfekt.

platsbyggt platsbyggd trädgårdssoffa hållbar robust
Regel av långsamväxande gran med med årsringar tvärs över vilket blir perfekt för snickeriarbeten

Så gällde det då att hitta virke till ribborna som man skall sitta på. Jag tänkte ta lite grövre virke så jag letade i högen för 45x45x 360. Samma sak – bara snabbväxande virke som inte kommer att hålla länge.

dåligt virke
Virke av snabbväxande gran kommer inte att hålla länge.

Jag går bort till högen med 45x45x250 (samma dimension fast kortare). Och ser man på, en helt annan kvalitet från betydligt mer långsamväxande träd. ”Den som söker han finner” .

Letar man lite så kan man hitta bra viske av långsamväxande träd. Ett virke som håller länge.

Nu har jag kommit så långt att jag satt samman de båda benstommarna med en träregel och målat dessa med grundolja.

Platsbyggd platsbyggt trädgårdssoffa trädgårdsmöbel grön grundmålad
Stommen är klar till min trädgårdssoffa. Nu fattas bara ribborna som man skall sitta på.

Fortsättning följer.

Långsamväxande gran – 20190523

Jag var på en bygghandel nyligen för att köpa lite virke till ett projekt jag håller på med hemma. I den virkeshög som innehöll 45×220 granreglar hade någon lagt en 45×145 granregel. Lite småirriterad över att där låg fel dimension flyttade jag på den felaktigt placerade granregeln och märkte då hur tung den var. Jag tittade då på årsringarna på kortänden och såg att den vissa år hade växt mindre än 1 mm och skilde sig markant från alla andra reglar som hade 5 -7 mm mellan årsringarna. Det var fel dimension mot vad jag hade för avsikt att köpa, men det var klart att så tätvuxet virke måste jag köpa trots att jag inte visste vad jag skulle ha det till.

Snabbväxande gran

Väl hemma hade jag klart för mej vad jag skulle göra av den tätvuxna granregeln. Det skall bli en trädgårdssoffa. Jag återkommer med resultatet.

Långsamväxande gran.

Dags att kavla ner ärmarna – 20190514

Då har det blivit vår och dags att kavla ner ärmarna och ut i trädgården och jobba. I varje fall om man som jag gjorde häromdagen, beslöt mej för att svetsa ihop några armeringsjärn till en ställning för de humleplantor vi avsåg att plantera. Jag hade tvärtemot alla rekommendationer kavlat upp ärmarna vilket gjorde att jag hade bar hud mellan mina svetshandskar och den uppkavlade skjortan. Resultatet ser ni på bilden och så tillkommer lite sveda under ett par dagar. Läxan är att kavla ner ärmarna för att aldrig exponera bar hud för ljuset från ljusbågen vid svetsning.

Brännskada efter exponering av ljuset från ljusbåge vid svetsning

Uttnyttja verkstadsdörrarna – 20181025

Ritningar och kapnotor på det man bygger vill man ju ha så lättillgängligt som möjligt och ofta får de ligga på arbetsbänken så att man snabbt kan slänga en blick på ritningen. Det innebär att de ibland blir täckta av diverse verktyg eller andra föremål, eller att de ramlar ner på golvet. Det finns dock en yta i verkstan som inte är så utnyttjad med olika verktyg – dörrarna. Jag har satt fast några pappersklämmor på verkstadsportarna och där sätter jag upp ritningar för pågående byggprojekt. Där hänger de lättillgängligt för att slänga en snabb blickt.

Ritningar platsbyggt platsbyggd
Verkstadsdörrarna är en bra plats att hänga upp ritningar.

Ännu en platsbyggd bokhylla på g – 20180909

Delar till platsbygg bokhylla klar för montering.
Alla delar till stommen för underdelen av en platsbyggd bokhylla är nu klar för montering.

Nu när det mesta av åtgärderna efter vattenskadan på vårt eget hus är genomförda kan jag igen ta upp lite roligare projekt. Jag har nu dragit igång nästa kundprojekt som är ytterligare en platsbyggd bokhylla som skall täcka en hel vägg runt ett fönster.
Utformningen och utseendet av bokhyllan har jag ritat upp i en 3D modell som kunden godkänt. Jag har sedan startat med underdelen av hyllan med att först göra detaljritningar och göra en kapnota som listar alla mått på de delar som skall tillsågas. Kapnotan tar jag med ut till verkstan där jag sågar till alla delar enligt vad jag skrivit på kapnotan.

Med alla delar tillkapade gör jag sedan urfräsningar med en Festool dominofräs för de träpluggar som skall säkerställa att alla delar linjerar upp perfekt och inte hamnar snett. Naturligtvis förstärker även pluggarna tillsammans med lim hållfastheten i den färdiga hyllan. Även skruvhål för sammansättning av delarna förborras. Spår för att passa in hyllans bakstycken fräses. De kanter som skall vara avrundade kantfräses och sedan finputsas alla delar som inte göms vid monteringen.

Nu är alla delar till hyllans underdel klara för montering. Jag har allstå en byggsats som jag tar med till kunden för att hos kund montera ihop alla delar. Vissa justeringar kan behöva göras hos kund pga lutande golv och lutande väggar. Några fel som jag själv gjort vid tillsågning och fräsning ska ju inte förekomma, men lite spännande blir det ju att se om allt passar.

Det är klart att det skall börja regna  – 20180824

Jag har nu fått den MFT skiva jag beställde i mitten på juni. Jag har en bra bordscirkelsåg men jag har insett att då jag inte har en stor justersåg kommer det att bli svårt att såga till stora limträskivor med hög precision. Jag beställde därför en MFT skiva för att med min sänksåg kunna få till räta vinklar som motsvarar mina krav.

Jag skall bygga en platsbyggd bokhylla men har under ett par månader blivit fördröjd  att starta hyllbygget p.g.a. den vattenskada som måste åtgärdas i vårt hus.

Jag monterade upp  min utrustning på garageuppfarten. Det är fortfarande lite trångt i min verkstad i garaget efter jobbet med vattenskadan.

Fram med kapnotan till hyllbygget. Nu skall det sågas med fina snitt och räta vinklar.

Jag kunde konstatera att inte alla limträskivorna var kapade med räta vinklar från fabrik. Jag hann kapa till änden på den första skivan så den blev i rät vinkel med skivans sida – sen kom regnet.

Snabbt in med allt i garaget. Helgen är upptagen så det får bli ett nytt försök under nästa vecka.

”Perfekta” gerningar på dörrfoder – 20180802

Perfekta gerningar är väl att ta i, men jag tycker att jag hittat en metod nu som ger rätt bra resultat. Att få till bra gerningar på foder runt dörrar är inte lätt av olika orsaker.
– Väggar och dörrkarmar är sneda och vinda. Om de inte är så när det är nybyggt så efter ett tag så existerar inte längre några räta vinklar.
– Gersågar behöver också justeras med jämna mellanrum då de har en tendens att ändra sig med tiden.
– Profilerade foder typ allmoge profil är inte identiska på olika inköpsställen eller inte ens på samma inköpsställe i bland. Det resulterar i märkliga gerningar.

Om du skall köpa helt nya dörrfoder, kontrollera att profilerna är identiska genom att sätta kortändarna mot varandra. Om du skall göra kompletterande inköp, ta med en liten bit (2-3 cm) av de foder du har hemma och kontrollera sedan i affären att profilerna är lika.

Mät upp varje hörn mycket noggrant där foder skall monteras. Det är förmodligen inte 90,0 grader utan kanske snarare 89,7 eller 90,3. Notera det uppmätta värdet. Du behöver en gersåg av bra kvalitet där det går att göra mycket små justeringar av inställda vinklar. Om hörnet är 89,8 grader skall gersågen ställas in på 45,1 grader
(90-(89,8/2)).
Provmontera fodren med hjälp av tvingar så du är säker på att vinklar och längder är rätt.

Limma sedan ihop hörnen genom att lägga fodren på golvet. Lägg skydd under mot limmet och sätt sedan ihop bitarna med stor precision. En vanlig hörntving fungerar inte här att lägga tryck på limfogen, men jag har hittat ett enkelt verktyg som jag finner mycket användbart. Det levereras med ett antal fjädrar och en monteringstång.

En fjäder i lagom storlek sätts på plats med tången. Fjädern kommer att pressa limytorna mot varandra. Ett par små märken kommer att bli kvar, men de är inte större än de små märken som blir av spikpistolens små spikar och försvinner med en liten droppe färg . Kolla igen så att inte limytorna har glidit.

Låt limmet torka väl och montera sedan de hoplimmade fodren.

En annan metod är att trycka i mjukfog i skarvarna och sedan måla över med färg, men det är en metod jag inte gillar.

Ingen container kvar på gården – 20180731

Exakt på planerat datum kunde vi beställa borttransport av de två 20-fots containers som stått vår garageuppfart under våren och sommaren.

Nya socklar till gamla köksstommar – 20180728

Två av socklarna till köksskåpen sågades sönder i samband med att köket revs för att hitta vattenläckan. Nu blev det till att snickra ett par nya att passa även så att den gamla sockellådan kunde monteras.

Dags för sista parkettbiten – 20180719

I dag kunde jag lägga den sista parkettbiten på plats.

Nu är det ”bara” tapetsering och golvsocklar mm kvar så kan möblerna som stått lagrade i två containers på gården flyttas in igen.

Hål igen för radiatorrör – 20180716

När hålen skall göras i parketten för radiatorrören är det ännu viktigare med att mäta och såga rätt för här kommer det att synas om det inte blir bra.

För att få tunna och nästan osynliga limfogar sågar man snett som markerat på bilden. När sedan den bortsågade biten limmas på plats igen kommer skarven knappast att synas. Använd en bra Japansåg för att få ett så tunt sågsnitt som möjligt.

Såga även lite snett på andra ledden (se bild nedan). Det gör det lättare att få biten som skall limmas på plats inte sjunker ner utan hamnar på samma nivå som övriga parkettbrädorna.

Styrande för parkettläggning – 20180716

Den svarta stenen framför öppna spisen fick igen vara styrande även för läggningen av parketten. Stenen låg en liten aning snett så det fick bli så även för parketten.

Dags för parkett – 20180713

67 kvm parkett hade jag bokat några veckor tidigare, men så upptäckte jag att den var mycket billigare hos en distributör.  Med lite förhandlande på förmiddagen fick jag ett bra pris även hos den första leverantören och där fanns allt hemma så det vara bara att åka och hämta och sedan bära in.

Ett gott råd jag fått av en erfaren golvläggare är att börja lägga vid den vägg som är besvärligast. Det blev intill köksväggen där vatten,  avlopp till och från diskbänk och diskmaskin samt där undertycksventilationens luft kanal skulle dras.

Sista biten golvspån på plats – 20180712

Äntligen kan jag sätta den sista biten golvspån på plats.

Arbeta inte hungrig – 20180711

Så var det då dags att såga till golvspånskivan som skulle passa till golvstenen framför öppna spisen. Det var ju egentligen inte så svårt med bara två mått att mäta ut och såga till. Skivan sågas till och läggs på plats (på prov innan limning som tur är). Men ??????? hur kommer detta sig? Jag har sågat bort ca 20 cm för mycket.

Två fel har jag gjort. Jag har inte följt den viktiga regeln – ”Mät 2 gånger och såga 1 gång”. Och jag jobbade hungrig. Är man hungrig tappar man i koncentration och fokus.

Med lite stekt torskrygg med kokt potatis i magen gick det mycket bättre att fokusera på att både mäta korrekt och sedan såga rätt.

Knarr – 20180710

Trots att jag tyckte att jag var så noggrann när jag riktade golvet så hittade jag en punkt på golvet som knarrade. Jag hade förberett mej lite för detta genom att på golvspånskivorna göra märkning så jag kunde räkna ut var nivåskruvarna till reglarna fanns. Med ett litet kirurgiskt ingrepp där jag borrade upp ett hål i spånskivan rakt över den nivåskruv jag trodde var boven i knarrandet så kunde jag göra en liten justering och knarrandet försvann.

Uttag för rör till radiatorer – 20180710

Noggrannhet krävs också när man skall mäta upp hålen till radiatorrören. Det är ju viktigt att även här finns en rörelsemån så att inte rören skadas om golvet rör sig. Om man efter att ha borrat de två hålen sågar i sned vinkel bort kantbiten blir fogen när man limmar dit biten igen närmast osynlig.

När den bortsågade biten limmades på plats igen fäste jag den i en liten träpinne som var inlindad i plastfolie för att inte pinnen skulle limmas fast.

Isolering och läggning av golvspånskivor – 20180709

Med golvreglarna riktade så är det dags att lägga isolering och golvspånskivor. Isoleringen fästs med isolleringsbärare av metall som gör att det blir en luftspalt mellan betongen och isoleringen. Golvspånskivorna både limmas och skruvas fast i golvreglarna. För att säkerställa ett så stabilt golv som möjligt skarvade jag golvspån endast över en regel. Jag planerade även läggningen så att det blev alltid minst 2 hela mellan varje skarv.

Över denna öppning mellan rummen ville jag ha hela skivor och inte någon skarv. Det krävde noggrann uppmätning för att skivorna skulle passa i varandra på var sin sida av väggen.

Det gick bra. Skivan som lades över syllen och mellan rummen passade bra på båda sidor. Det var nog den svåraste delen vid läggningen av golvspånskivorna.

Montering av AD-profil – 20180630

För att luften som skall ventilera undergolvet skall fördela sig så jämt som möjligt över hela betongytan levererar Nivell AD profiler som skall installeras vid de väggar där ventilationsluften skall sugas in. Dessa fästs vi de reglar som går längs väggen. De fästs i betonggolvet med plastplugg och skruvas fast i regeln. Tätning måste göras vid AD-profilernas kortändar så inte luften tar den vägen.

Riktning av golvreglarna – 20180627

Efter att jag monterat alla golvreglar kommer då att rikta dessa. En uppgift som jag oroat mej för då jag insett att det kommer att bli ganska svårt. Om det bara hade varit att rikta alla reglarna vågrätt skulle inte uppgiften vara så svår med en bra laser.

Nu lutar vårt hus så det är ca 40 mm lägre på ena gaveln än den andra. Då går det inte att bara lägga golvet vågrätt och få 40 mm lägre takhöjd på den ena gaveln. Dessutom har jag att ta hänsyn till dörrkarmen vid utgången till altanen, till nivån på den stenskiva som ligger framför öppna spisen, till övriga berörda trösklar samt inte minst till köksstommarna och den bänkskiva som skulle ligga på dessa stommar och passa i höjd till det kakel som jag satt förra året.

Det blev helt enkelt till att med millimeterprecision ställa in en laser manuellt för att passa till alla ovanstående nivåkrav. Ett rätt tidsödande arbete men väldigt viktigt om man vill få alla nivåer att stämma.

När då alla reglarna är riktade skall alla utstickande delar av plastskruvarna kapas i överkant med regeln. Jag gjorde det med ett stämjärn vilket gick snabbt och smidigt.

Installation av nya golvreglar – 20180627

Ca 350 platsskruvar gick åt för att få nivellreglarna på plats.

På vissa reglar var jag tvungen att kapa bort förborrade hål. För att ersätta dessa installerade jag plastmuttrar från Nivell. Dessa hade jag förstås glömt att beställa så det blev några dagars fördröjning på grund av det. Plastmuttrarna skall sitta på regelns undersida och slås lämpligen på plats med gummiklubba innan regeln monteras. Slår man fast dem med hammare går muttrarna lätt sönder.

Det går att montera muttrarna även efter att regeln sitter på plats. Man får då använda en tving och pressa fast muttern.

Tätning av undergolv från lufläckage – 20180621

Vid undertrycksventilerat undergolv är det högst väsentligt för en god funktion att tätning görs utmed alla ytterväggar och innerväggar som ansluter till Nivellsystemet. Här görs tätning mot yttervägg med hjälp av våtrumsgips och mjukfog. Tätningsarbetet måste utföras mycket noggrant för om det läcker in luft på andra ställen är planerat kan det innebära att undergolvet inte får avsedd ventilation.

När tätningarna är gjorda så installeras ventillationskanalerna och fläktagreggat.

Vattenläckan har hittats och golvet får nu torka – 20180620

Vid en tidigare renovering hade en skruv dragits in i vattenledningen som gick till övervåningen. En skruv som dras in i en kopparledning  orsakar ofta inte en omedelbar vattenläcka. Kopparledningen är mjuk och kan sluta tätt till skruven under många år. Inte förrän skruven börjar rosta bort kommer vatten att börja sipprat ut. Just det hade hänt här.

Med vattenledningen reparerad och innergolven på sopstationen och inget organiskt material kvar i kontakt med betongplattan så fick golven stå och torka ca 1 månad med hjälp av sorptionsavfuktare. Under tiden som golven och syllarna torkade så förberedde jag uppbyggnaden av golven igen genom att köpa in det materiel som behövdes. Vi valde att passa på med att förbereda en installation av ett undertrycksventilerat golv med fläkt av typ Nivell System 70. Den fläkten kan placeras utomhus och behöver inte ta upp utrymme inne.

Bort med ingjutna spikreglar – 20180426

På 70-talet när man började bygga hus på betongplatta kom man på en smart ide. Vi gjuter in reglar i betongen där vi sedan kan spika fast syll och golvreglar – det blir stadigt och bra. Byggnormen var sådan då. Snart kom man på att om inte betongplattan var helt torr kom dessa ingjutna spikreglar att bli en effektiv fukttransportör av fukt från marken via betongplattan och upp i husets regelverk. Det är alltså den sämsta tänkbara konstruktionen ur fuktsynpunkt och i dagen byggnorm får inga ingjutna spikreglar förekomma och måste tas bort vid omläggning av golv.

Alltså bilades de ingjutna spikreglarna bort.

Och syllen isolerades från betongplattan genom att ersätta träklotsarna mellan betong och syll med plastkilar.

Riva golv i vardagsrum och matrum – 20180424

Nu rivs innergolv och isolering bort i vardagsrum och matrum.

Tömma vardagsrum på möbler – 20180423

Intill köket ligger vardagsrummet och även där måste nu golvet rivas. Först måste rummen tömmas på alla möbler som då fick magasineras i 2 st 20 fots containers ute på gården.

Riva köket – 20180413

Nu är parkett och undergolv i köket rivet och isolering borttagen. Kvar är bara betongen med ingjutna spikreglar och reglarna för golvet. Vi har följt vattenledningarna men någon vattenläcka har vi inte hittat.

Vatten hittar vi dock, men inte i närheten av de vattenledningar som finns i köket.

Över 10 mm djupa vattenpölar på betongplattan. Men varifrån kommer vattnet?

Börja att riva hela köket – 20180412

Det blir bara att fortsätta med att riva bort alla köksstommarna och hela golvet i köket.

Vatten på betongplattan – 20180410

Nu har försäkringsbolagets skadereglerare varit hemma och konstaterat att vi behöver riva upp golvet under köksstommarna för att konstatera varifrån fukten kommer.  Dvs golvet som jag hade lagt ett halvår tidigare med platsbyggda socklar och sockellådor måste bort.

När köksstommarna är borta. Sockeln, parketten och undergolvet är söndersågat då hittar vi en genomvåt betongplatta under golvet.

Det luktar mögel – 20180312

Varför luktar det så mycket mögel i köksskåpet under diskbänken? Antagligen har komposthinken stått alldeles för länge utan att tömmas. Vi tömmer komposthinken men lukten försvinner inte. Lukten har väl satt sig ordentligt i hinken så en ordentlig rengöring gör nog susen. Nej – lukten finns där fortfarande.

Vi tömmer skåpet och undersöker det lite noggrannare. Är det inte vattendroppar under skyddsplasten som ligger på botten av köksstommen? Jo, det är vatten som kondenserat på undersidan av plasten

Vi hittar inte något vatten inne i skåpet och inte några läckande kopplingar till vattenkranar elle diskmaskin.

Vi kollar vattenmätaren över natten – den visar ingenting. Hur känslig är vattenmätaren egentligen? Vi provar genom att låta en vattenkran stå och droppa med ca 1 droppe per sekund och det reagerar vattenmätaren på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För dej som inte hittar vad du söker bland fabrikstillverkad inredning