Kunden önskade ett platsbyggt, måttanpassat och väggfast vitrinskåp att passa in i ett utrymme i deras hus. Skåpet skulle gå från golv till tak (280 cm takhöjd) och ha ett runt hörn på ena sidan för en mjukare anslutning till det intilliggande vardagsrummet.
Detta blev det slutgiltiga förslaget som vi kom överens efter att jag hade ritat några olika varianter.
Efter att formgivningen är klar gjorde jag måttsatta detaljritningar där alla ingående delar är måttsatta och numrerade.
Från detaljritningarna gör jag en kapnota som beskriver måtten som skall sågas till för varje ingående del i skåpet. Kapnotan tar jag sedan med mej när jag sågar till bitarna och jag prickar av att alla delar är tillsågade.
Här är resultatet efter att alla bitar till överskåpet är tillsågade – inte helt sant då jag väntade med att såga till bakstyckena till lite senare.
Det är mycket viktigt att alla tillsågade delar märks upp så att man inte senare i processen börjar jobba på fel del. Jag gör alla märkningar på tape som sedan lätt går att ta bort.
Med en förbindningsfräs (Festool Domino DF500) fräser jag sedan upp hål där dominopluggar skall säkerställa att alla delar passar ihop och maximal hållbarhet erhålls.
När sedan alla hål för dominopluggarna och alla avrundade kanter är frästa, är det dags att spackla ojämnheter och slipa ytorna jämna och släta.
Nu är det dags att börja montera ihop alla delar. Dominopluggarna säkerställer att alla delar linjerar upp och möjliggör att man gör en provmontering för att se att allting passar innan man limmar alla delarna. Här är det golvsockeln som skåpet vilar på som har slutmonterats och limmats.
Underskåpet valde jag att slutmontera hos kund av två anledningar. Skåpet tar mycket mindre plats i bilen omonterat när det skall transporteras. Det finns ju också en risk att man måste göra en justering när man tillverkar ett skåp med millimeterpassning. En justering är naturligtvis mycket lättare att utföra på lösa delar än på ett färdigmonterat skåp.
Ingen justering behövde göras utan det monterade underskåpet passade som planerat i det utrymme där det skulle placeras.
Det avrundade skåphörnet passade exakt som planerat.
Sedan var det dags att montera överskåpen.
Det är skåpets bakstycke som ger skåpet stabilitet och säkerställer att skåpets botten och sidor är vinkelräta. Innan bakstycket spikas fast kontrollerar man att alla vinklar är räta genom att göra diagonalmätningar. Båda diagonalerna skall vara exakt lika långa. Om man av någon anledning bara har möjlighet att mäta en diagonal kan man beräkna hur lång den skall vara med Pytagoras sats för rätvinkliga trianglar.
Om längden på diagonalerna skiljer sig åt kan man med tving justera skåpet tills diagonalerna är lika. Då är också hörnen räta. Med tvingarna fortfarande på plats spikar man fast baksidan som sedan håller allt på plats när sedan tvingarna tas bort.
Överskåpen monteras sedan på plats. Alla skåpdelar fästs vid varandra och vid bakomvarande vägg. Målning av skåpet kommer sedan att göras av kund.
Kunden har nu återkommit med bilder av det färdigmålade skåpet.